Wczoraj mój syn świętował swoje szóste urodziny w małpim
gaju, znaczy w Madagaskarze. Moim zdaniem, jest to w chwili obecnej najfajniejszy
plac zabaw pod dachem w naszej okolicy. Otwarty w zeszłym roku, pełen atrakcji
i nie nudzący się młodym nigdy.
Dzieci zajadały się specjałami adekwatnymi do charakteru imprezy. Menu nie wyszukane i raczej nie zdrowe, ale w pewnych sytuacjach warto przymknąć oko i cieszyć się chwilą. Były chrupki, cukierki, wafelki, ciasteczka… Czyli wszystko to co dzieciaki jedzą zawsze, wszędzie i bez oporów.
Był oczywiście także mój dinotort.
Dla dorosłych dla odmiany przygotowałam babeczki z otrębami z owocami z nalewki na słodko i mini tartki z ciasta francuskiego z nadzieniem serowo- szynkowym – na słono. Wszystko wyszło wyśmienicie.
Babeczki to moja klasyka, przepis na nie podawałam już wcześniej, skupię się więc dziś na delicjach na słono.
3 jajka
1 plaster grubości około 1 cm szynki konserwowej
6 plastrów sera żółtego (ja wzięłam goudę)
Jogurt naturalny (pół dużego opakowania), może zamiennie być śmietana
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dzieci zajadały się specjałami adekwatnymi do charakteru imprezy. Menu nie wyszukane i raczej nie zdrowe, ale w pewnych sytuacjach warto przymknąć oko i cieszyć się chwilą. Były chrupki, cukierki, wafelki, ciasteczka… Czyli wszystko to co dzieciaki jedzą zawsze, wszędzie i bez oporów.
Był oczywiście także mój dinotort.
Dla dorosłych dla odmiany przygotowałam babeczki z otrębami z owocami z nalewki na słodko i mini tartki z ciasta francuskiego z nadzieniem serowo- szynkowym – na słono. Wszystko wyszło wyśmienicie.
Babeczki to moja klasyka, przepis na nie podawałam już wcześniej, skupię się więc dziś na delicjach na słono.
Babeczki – mini tartki z nadzieniem serowo- szynkowym
1 opakowanie ciasta francuskiego3 jajka
1 plaster grubości około 1 cm szynki konserwowej
6 plastrów sera żółtego (ja wzięłam goudę)
Jogurt naturalny (pół dużego opakowania), może zamiennie być śmietana
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ciasto francuskie odmrozić i podzielić na kwadraty. Wyłożyć
nimi foremki do babeczek. Z paczki mrożonego ciasta powinno wyjść około 12
kawałków.
W mikserze połączyć 2 jajka z jogurtem. Dodać i łyżką wymieszać pokrojone
w paski szynkę i ser, obficie doprawić. Nakładać na ciasto francuskie. Rogi
ciasta zagiąć do środka. Można je skleić, ale trzeba uważać, żeby nadzienie nie
wypłynęło. Na koniec pędzlem kuchennym pomalować ciasto rozmąconym jajkiem.
Piec na złoty kolor około 30 minut w temperaturze 180 st.C.
Szybkie, pyszne i
efektowne J
Komentarze
Prześlij komentarz