Jest to jedna z najbardziej czasochłonnych potraw jakie
zwykłam robić. Lubię robić potrawy szybkie, ale dla klasycznej sałatki
warzywnej mogę poświęcić i pół dnia na krojenie, ciachanie, smakowanie i
mieszanie.
Najczęściej biorę udział w jej w przyrządzaniu przy różnych okazjach u mojego teścia. Jest to danie tradycyjne na imieniny, spotkania rodzinne, święta, pogrzeby, wesela, po prostu zawsze. Za każdym razem, kiedy zabieram się do niej, obiecuję sobie, że tym razem zrobię mniej niż ostatnio. Nigdy mi się to nie udaje, a minimalna ilość zawsze jest większa niż dwie pełne miski. Życie ;-)
3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
Najczęściej biorę udział w jej w przyrządzaniu przy różnych okazjach u mojego teścia. Jest to danie tradycyjne na imieniny, spotkania rodzinne, święta, pogrzeby, wesela, po prostu zawsze. Za każdym razem, kiedy zabieram się do niej, obiecuję sobie, że tym razem zrobię mniej niż ostatnio. Nigdy mi się to nie udaje, a minimalna ilość zawsze jest większa niż dwie pełne miski. Życie ;-)
3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
3 marchewki ugotowane w mundurkach
2 pietruszki ugotowane w mundurkach
1 seler ugotowane w mundurkach
Puszka zielonego groszku
3 małe cebule
4 jajka ugotowane na twardo
Słoik kiszonych ogórków
Majonez
Sól, pieprz
Ugotowane warzywa - obrać, ogórki kiszone - obrać, jajka –
obrać, cebulę – obrać. Wszystko pokroić w drobną kostkę. Dodać odcedzony
zielony groszek. Mocno doprawić pieprzem, solą i dodać majonez. I porządnie
wymieszać. Gotowe.
Można dodać jeszcze puszkę kukurydzy lub pokrojone w kostkę jabłko.
Jak kto woli.
Komentarze
Prześlij komentarz