Jest to potrawa z cyklu "co mam to dam". Propozycja głównie dla tych, którym zwykle brakuje pomysłu na obiad.
Z poprzedniego dnia zostały mi ugotowane brokuły. W lodówce znalazłam jeszcze trochę białego sera, kilka dodatków i obiad gotowy.
Proporcje oczywiście są umowne. Im więcej farszu, tym grubsza wyjdzie zapiekanka. Tak naprawdę makaron także może być inny, zamiast brokułów może być kalafior. Wszystko zależy od tego, co jest akurat w domu pod ręką. Poniżej skład mojej improwizacji.
10 płatów makaronu typu lasagne
10 średnich różyczek brokułu
150 gr sera białego
5 łyżek jogurtu naturalnego
Starty ser typu parmezan
2 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatałowa, bazylia
Wstępnie podgotować makaron. Widelcem rozgnieść ugotowane al dente brokuły (ja gotowałam je na parze). Dodać biały ser, jogurt (może być więcej niż 4 łyżki), jajka, doprawić do smaku. Na spód naczynia żaroodpornego wlać odrobinę oliwy. Ułożyć pierwszy płat makaronu, na to farsz i tak na przemian. Ostatnią warstwą powinien być farsz.
Całość posypać parmezanem i zapiec w piekarniku około 30 minut w temp. 180 St.
Komentarze
Prześlij komentarz