Wyprawę organizowała Lokalna Grupa Działania Źródło,
stowarzyszenie działające na rzecz gmin Dopiewo, Buk i Stęszew. Byliśmy zakwaterowani w gospodarstwie
agroturystycznym Dorota w Czarni. Miejsce idealne dla zbłąkanego turysty,
gdzieś między polami i lasami, do końca nie wiadomo gdzie. Od pierwszego
posiłku byłam zachwycona menu jakie dla nas przygotowano. Trochę wiejskie,
trochę regionalne, zawsze smaczne i pięknie podane. Hitami śniadań i kolacji
był smalec i fantastyczne, super twarde kiszone ogórki. Moją uwagę przykuwały
oczywiście dania, których jeszcze nie jadłam, co znaczy, że sama jeszcze nigdy
nie ich robiłam. Zafascynowały mnie klopsiki w zalewie octowej, rolada
ziemniaczana w waflu, u nas zwanym andrutem, ryba jakby po grecku (ale nie do
końca), cudowna niczym soczek nalewka miodowo- cytrynowa i piwo kozicowe
(jałowcowe).
Drugiego dnia wyprawy zorganizowano dla nas warsztaty
kulinarne. W czterech podgrupach uczyliśmy się robić: piwo kozicowe (na które
podam przepis innym razem), fafernuchy, byśki oraz rejbak.
Fafernuchy
(słodkie kopytka marchewkowe)
1 kg marchwi0,5 kg cukru
1,5 mąki pszennej
0,5 łyżeczki pieprzu
Sól do smaku
Miód (dowolnie, nie za dużo)
1 paczka proszku do pieczenia
Marchew obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Do marchwi
dodać pozostałe składniki. Zagnieść
ciasto, uformować wałek i kroić jak kopytka.
(Rejbak w tle, na pierwszym planie rolada ziemniaczana)
4 kg ziemniaków
1 kg boczku wędzonego lub kiełbasy
½ litra mleka lub 1 szklanka śmietany kremówki
3-4 cebyle
4 ząbki czosnku
1 jajko
Sól (1 płaska łyżka)
Pieprz
Ziemniaki obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach.
Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę (nie koniecznie małą) i podsmażyć na
oleju. Tak samo cebulę. Boczek
(kiełbasę) razem z cebulą i olejem przełożyć do ziemniaków. Dodać zagotowane
gorące mleko lub śmietanę. Przyprawić do smaku. Ciasto przełożyć na blachę
(podłużną jak do ciasta) wysmarowaną margaryna i posypaną bułką tartą. Piec
około 2 godzin w odkrytej blasze.
Byśki to obrzędowe (raczej nie jadalne) figurki z ciasta
zrobionego z różnego rodzaju mąk i wody.
Więcej zdjęć na www.pulsgminy.pl
Hej hej ciekawskie smaki - lubie ciasto marchewkowe i lubie kopytka , więc dzięki za nowy przepis - próba nastąpi niedługo. Pozdrowionka Aga.
OdpowiedzUsuń