W ten weekend Koło Gospodyń Wiejskich z Palędzia ma
przyjemność dzielić się pasją gotowania z uczestnikami pikniku rodzinnego na
Malcie. Ja też się udzielam i zgodnie z obietnicą poniżej prezentuję przygotowane
przez nas menu.
Niebawem pojawią się także zdjęcia potraw i relacja z warsztatów.
Likier Ballantines
Eli (oryginał przy nim wysiada - tak mówił mój najlepszy z zięciów)
Słój zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie do piwniczki.
Po tym czasie dodajemy kolejną 1 szklankę wody. Zagotowujemy z 0,5 kg cukru, studzimy, dodajemy do nalewki, odstawiamy na dzień.
Uwaga !! Do zrywania orzechów załóż rękawiczki, a do krojenia gumowe, bo orzeszki farbują.
· 10 dkg drożdży, posypać
· 1 szklanka cukru, wbić
· 4 jaja, zalać
· 1 i 1/2 szklanki mleka
Przykryć ściereczką, postawić w ciepłym
miejscu na 3-4 godziny. Po tym czasie dodać 1 kg mąki (przesianej), 4
łyżki oliwy, szczyptę soli, wyrobić łyżką drewnianą lub robotem - rózgami do
ciasta nie do ubijania.
Wykładać na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia. Jeżeli ma być z owocami, to przed wyłożeniem owoców ciasto należy
posmarować rozbitym jajkiem - wtedy sok mniej wsiąka. Na wierzch kruszonka z
masła mąki i cukru. Nagrzać piekarnik, piec 40 minut w 180 st. C.
Z tego samego ciasta robię bułeczki z owocami, pyzy, nawet pizzę, ale wtedy dodaję mniej cukru
Ser smażony
·
Około 1/3 kg białego
twarogu
· ½ łyżeczki sody
· 1 żółtko
· 1 łyżka masła
· 5 plasterków ostrego salami pokrojonego w małe kawałki, kminek lub szynka
Najpierw należy widelcem pomieszać twaróg z sodą. W garnku ugotować wodę. Na garnku położyć metalową miseczkę. Przełożyć do niego ser i mieszać chwilę. Gdy ser jest już w postaci płynnej, dodać żółtko i masło (wciąż mieszając). Potem jeszcze ¾ salami (szynkę lub kminek), żeby dobrze przeszły smaki. Po minutce przelałam wszystko do miseczki, w której była reszta salami.
K opytka
Podawać ze skwarkami.
Do miski wsypać mąkę. Z zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży. Rozkłócone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść miękkie ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.
Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Za każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połączyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką. Piec około 25-30 minut w 200 stopniach.
Makaron
½ mąka pszenna (lub z dodatkiem pełnoziarnistej)
6 jajek
Do miski wsypać mąkę oraz jaja. Zagnieść ciasto. Odcinać cieniutko po kawałku i wałkować na stolnicy. „Placek zwinąć” i kroić w paski. Zostawić do wysuszenia lub gotować w osolonej wodzie.
Podczas pikniku będzie można spróbować także naszego
pysznego smalcu z cebulą, jabłkiem, majerankiem i skwarkami, naszych ogórków
kiszonych, mini bułeczek drożdżowych, prawdziwego zsiadłego mleka, pralinek z
owoców z nalewek, naszych konfitur (np. jabłkowej z kwiatami czarnego bzu, jabłkowej,
brzoskwiniowej czy wieloowocowej…
Składniki:
·
1 mleko skondensowane
niesłodzone 0,5 l
·
1 szklana cukru brązowego
·
1 cukier waniliowy
·
1 łyżka cacao (dobrej
jakości)
·
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Wszystko razem zagotować. Jeszcze gorące
przecedzić przez gęste sitko, do jeszcze ciepłego dodawać powoli mieszając
spirytus w ilości 150 ml.
Można dodać dodatki uszlachetniające i
wydobywające aromat: sok z cytryny, limonki, rum/ w ilości 50 ml/,kardamon
kilka ziarenek.
Można również w części gorącej zaprawy (przed
dodaniem spirytusu) zaparzyć świeżą miętę (2-3 gałązki na kilka minut),
najlepiej miętę cytrynową prosto z ogródka, mięta pieprzowa też może być, ale
wtedy należy dodać mniejszą ilość, ponieważ ma ostrzejszy smak.
Cytrynówka
Eli według Hani
Z 6 - 10 cytryn (najpierw sparzonych) obrać
żółtą skórkę. Zagotować w 2 l wody z 2 - 5 szklankami cukru. Do
jeszcze gorącego wlać sok wyciśnięty z obranych cytryn, ostudzić. Przecedzić,
dodać 1 litr spirytusu. Ilości cytryn i cukru są dosyć elastyczne, jeżeli
lubicie bardziej kwaśną - cukru należy dodać mniej; gdy bardziej słodką - cytryn
należy dodać mniej; gdy bardziej wytrawną mniej cukru i cytryn. Ja lubię słodko
- kwaśną. Można zamiast cukru dodać miodzik, tylko proszę go nie rozpuszczać w
za gorącej wodzie bo taci wartość - najlepiej w takiej letniej.
Orzechówka
Eli czyli nalewka na zielonych orzechach
Do szklanego słoja kładziemy 0,5 kg zielonych
orzechów (zerwanych do końca lipca), każdy przekrojony na 4 części.
Zalewamy 1 litrem spirytusu, 1szklanką dobrej
źródlanej wody, rozdrobnione 3 gorzkie migdały, 10 goździków, niewielki kawałek
kory cynamonowej.Słój zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie do piwniczki.
Po tym czasie dodajemy kolejną 1 szklankę wody. Zagotowujemy z 0,5 kg cukru, studzimy, dodajemy do nalewki, odstawiamy na dzień.
Następnie zlewamy, filtrujemy przez gęste,
wyłożone gęstą gazą sito, rozlewamy do butelek i zapominamy. Jak się uda to i
na 10 lat. Mnie nigdy się nie udało tyle wytrzymać.
Nalewka ma głęboki czarno brązowy kolor.Uwaga !! Do zrywania orzechów załóż rękawiczki, a do krojenia gumowe, bo orzeszki farbują.
Ciasto
drożdżowe według Uli (porcja na 2 blachy)
Do
miski wkładać po kolei:
·
1 paczkę margaryny Kasi
pokrojoną w plastry, na to rozkruszyć · 10 dkg drożdży, posypać
· 1 szklanka cukru, wbić
· 4 jaja, zalać
· 1 i 1/2 szklanki mleka
Z tego samego ciasta robię bułeczki z owocami, pyzy, nawet pizzę, ale wtedy dodaję mniej cukru
· ½ łyżeczki sody
· 1 żółtko
· 1 łyżka masła
· 5 plasterków ostrego salami pokrojonego w małe kawałki, kminek lub szynka
Najpierw należy widelcem pomieszać twaróg z sodą. W garnku ugotować wodę. Na garnku położyć metalową miseczkę. Przełożyć do niego ser i mieszać chwilę. Gdy ser jest już w postaci płynnej, dodać żółtko i masło (wciąż mieszając). Potem jeszcze ¾ salami (szynkę lub kminek), żeby dobrze przeszły smaki. Po minutce przelałam wszystko do miseczki, w której była reszta salami.
·
Ziemniaki
·
Mąka pszenna
·
sól
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Utłuc je na gładka masę. Wystudzić. Przesunąć
na pół garnka. Drugie pół uzupełnić mąką pszenną. Podzielić na części i
formujemy wałki. Kroić na kawałki i gotować w osolonej wodzie.Podawać ze skwarkami.
Chałka
·
40g drożdży
·
550g mąki pszennej
·
pół szklanki mleka
·
duże jajo
·
2 łyżki masła
·
4 łyżki wody (lub trochę więcej)
·
2-3 łyżki cukru
·
żółtko lub całe jajo
·
mak lub sezam
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem. Zostawić aż rozczyn urośnie.Do miski wsypać mąkę. Z zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży. Rozkłócone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść miękkie ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość.
Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Za każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połączyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką. Piec około 25-30 minut w 200 stopniach.
½ mąka pszenna (lub z dodatkiem pełnoziarnistej)
6 jajek
Do miski wsypać mąkę oraz jaja. Zagnieść ciasto. Odcinać cieniutko po kawałku i wałkować na stolnicy. „Placek zwinąć” i kroić w paski. Zostawić do wysuszenia lub gotować w osolonej wodzie.
Komentarze
Prześlij komentarz