Ola mnie ostatnio opitoliła, że na Kontrasmaki obrosły mchem i wieje pustką.
Tym samym zmotywowała mnie do wpisania tu chociaż kilku słów.
Padło na knedle z truskawkami, które przy okazji rodzinnego obiadu
przygotowywała Daria z mamą i tatą.
My z dzieciakami pojechaliśmy oglądać wystawę Lego, one
szalały w kuchni. Załapałam się na finalne kluskowanie. Nawet nie wiecie, jak
je lubię.
Przepis:
Ok. 3 kg Ziemniaki
Mąka pszenna
Jajko
Mąka ziemniaczana
Truskawki
Cukier pomieszany z cynamonem
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Gdy wystygną obrać i
zmielić. Dodać mąkę pszenną i jajko. Można dodać trochę mąki ziemniaczanej.
Zarobić ciasto, powinno być gęste, ale kleiste. Uformować wałek i pokroić na
plastry. Na każdy nakładać truskawkę i posypać cukrem z cynamonem. Formować
kulki i wrzucać do mocno osolonej wody. Gotować dwie minuty od wypłynięcia.
Nie można zrobić ciasta wcześniej bo się rozpadnie.
U nas knedle podaje się z bułka tartą smażona na maśle albo
z sosami mięsnymi.
Takie samo ciasto robimy na kopytka i kluski śląskie.
Komentarze
Prześlij komentarz