To jeden z moich ulubionych momentów podczas ferii zimowych
w świetlicy w Palędziu, a na pewno najsłodszy.
Ania przyjechała po sąsiedzku, z Palędzia. Z naszymi
dzieciakami przygotowywała pyszne, czekoladowe, kolorowe ciastka na patyku
zwane także cake pops.
Na początku nie zdawałam sobie sprawy, jakie to pyszne i
widowiskowe danie. Jednak z każdym kolejnym spojrzeniem przez okienko naszej
kuchni, to słodkie zjawisko intrygowało mnie coraz bardziej.
Prosto zrobić, smakuje wyśmienicie, jest niezwykle
dekoracyjne i sprawdzi się podczas każdego Kinderparty.
Dziękuje Aniu J
Potrzeba:
400 g biszkoptów
120 g serka mascarpone
80 g nutelli
100 g ciemnej czekolady
1 łyżka oleju
Patyczki
Kolorowa posypka
Najpierw należy zmiksować serek mascarpone, nutellę z
pokruszonymi biszkoptami. Z ciasta
zrobić kulkę, zawinąć z folię i schłodzić w zamrażarce 15 minut.
Po czasie wyjąć masę i odmierzać równe, małe porcje (na
przykład łyżką do lodów). Formować kulki, które należy ułożyć na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie schłodzić przez 15 minut.
Czekoladę roztopić z olejem w kąpieli wodnej. Przygotować
patyczki. Kulki wyjąć z lodówki.
Końcówki patyczków zanurzyć w gorącej czekoladzie i nakłuwać
kulki (mniej więcej do połowy).
Ułożyć patyczkami do góry i znów na 15 minut wstawić do
lodówki.
Następnie maczać ciastka w czekoladzie lub innej polewie,
udekorować kolorowymi posypkami i ozdobami. Ustawić kulkami do góry (np. w
styropianie) i znów schłodzić.
Gotowe!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz