W
piątkowy wieczór rozmawiałam sobie spokojnie w Internecie z Sabiną. Konwersacja
zbliżała się ku końcowi, gdy ona napisała „tymczasem ściskam Cię
mocno i biegnę piec”. Niby nic szczególnego, ale kolejno pokazuje się na
ekranie link, ja bezrefleksyjnie klikam na link i szczęka mi opada. Wszystko z
prędkością wybuchu supernowej.
Otóż w linku był przepis na ciasto, które Sabina miała
zamiar upiec. Ciasto, którego zdjęcie kompletnie mnie zaskoczyło, zaintrygowało
i zainspirowało do natychmiastowego pójścia do kuchni i upieczenia go NATYCHMIAST.
Uwierzcie mi, takie rzeczy zdarzają mi się naprawdę rzadko.
Nie jestem największą fanką ciasta drożdżowego. Nie
zawsze przemawiają do mnie wielkie, wyrośnięte, suche kawałki krojone i
układane hurtowo na talerzu. Drożdżowiec najbardziej mi smakuje z kruszonką, z
kawą i właściwie tylko na ciepło.
Ostatnio rzadko piekę ciasta. Cała blacha nawet
najlepszego sernika by się w naszym domu zwyczajnie zmarnowała. Takie czasy, że
słodyczy jemy po prostu mniej.
Na ten przepis jednak rzuciłam się jak dawno na żaden
inny. Po prostu musiałam go zrobić tu i teraz.
Przytaczam przepis go w oryginale, tak jak mnie urzekł
na stronie www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-drozdzowe/472-przepis-na-cynamonowe-ciasto-drozdzowe-do-odrywania.
Osobiście jednak użyłam więcej drożdży (bo akurat tyle
miałam) i mniej cynamonu, cukru i masła do smarowania przekładańca. Użyłam też
mniejszej keksówki. Efekt rewelacyjny. Polecam serdecznie, Jest przepyszne na
ciepło i na zimno.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
Ciasto drożdżowe:
- 20g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 50g cukru
- 400g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 2 jajka
- 50g masła
Nadzienie:
- 70g masła
- 100g cukru brązowego
- 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Masło roztopić w garnku.
Odstawić na bok. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko
ciepłym mlekiem i paroma łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 min. do wyrośnięcia.- Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę
cukru, jajka, sól, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty
zaczyn. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. (Można wyrobić je
robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Następnie przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją
objętość.
- W międzyczasie roztopić 70g masła. (Można je
lekko zezłocić). Odstawić na bok.
- Formę keksową (o długości 25cm) wysmarować
masłem. Odstawić na bok.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany
lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm.
(Jeśli komuś nie uda się rozwałkować do wymiaru 60cm to może również
zrobić 30x 50).
- Ciasto posmarować roztopionym masłem (odkładając
łyżkę masła na bok) i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (odkładając
również 1 łyżkę).
Gotowe do pieczenia!
I po upieczeniu. Pychotka!
Komentarze
Prześlij komentarz