Przejdź do głównej zawartości

Warsztaty czekolady

Warsztaty czekolady w Akademii Czekolady Barry Calebaut w Łodzi współorganizowane przez Gastronomię na Obcasach czyli krótka historia tego jak na nowo odkryłam czekoladę.



Nadal za tabliczkę mojej ukochanej mlecznej czekolady z orzechami laskowymi „z okienkiem” jestem w stanie oddać pół królestwa i rękę królewny, ale po warsztatach w Akademii Czekolady w Łodzi wiem, że jedną, wyśmienitą, czekoladową pralinką nadzianą ziołami można mnie skutecznie oswoić, a nawet zapewnić sobie moje dozgonne uwielbienie i szacunek.

Dotąd czekolada była dla mnie bohaterką raczej romantyczną, uwięzioną w 100 gramowej tabliczce. Rzewnie wzdychającą do księcia Roszpunką, który ją uwolni ze sklepowej półki i pochłonie jej czar bez zbędnych pytań i wątpliwości.

Jednym daje szczęście, innym pozwala zapomnieć, mnie po prostu poprawia humor. Potrafię sobie wyobrazić świat bez buraków, bez galaretki, nawet bez brzoskwiń i wiśni, ale świat bez czekolady… nie może być!

Ale wróćmy do Łodzi. 2 dni intensywnego szkolenia. Świetna atmosfera. Idealnie wszystko przygotowane. Wszystkie smaki, jakie umiem sobie wyobrazić. Prawdziwe zioła. Suszone płatki kwiatów. Niezliczona ilość inspiracji. Niezwykli ludzie. ULA. Nauczyciele: Piotr i Tomek . Praliny. Czekoladki. Musy. „Granasze”. Polewy. Chrupki. Lizaki. Chipsy (oczywiście czekoladowe). Posypki. Płatki róż. Orzechy. Miksery. Wagi. Temperowanie czekolady. Kuchnia moich marzeń. Pasta pistacjowa. Pasta migdałowa. Masło kakaowe. Mus truskawkowy. Czarno- białe rurki do dekoracji (i nie tylko). Cukier fiołkowy. Dekoracje. Zachwyty. Mlaskanie. Historia cacao. Pokaz kuchni molekularnej. Pyszna kawa. Zwiedzanie fabryki czekolady. Kolacja w Revelo. Słona ryba. Łosoś po deserze. Konkurs na najpiękniejszy talerz. Agnieszka paparazzi. Bogumił Masterchef. Dyplomy. Certyfikaty…

Trudno mi wszystko opisać, dlatego pokazuję na razie tylko zdjęcia.
 Mus na bazie białej czekolady

Temperowanie czekolady

Ula w swoim żywiole.

Tajniki pracy cukiernika. Tak powstają nasze ulubione czekoladki.

Za chwilkę z czekolady i płatków chabrów powstaną lizaki :-)
Ależ się błyszczą nieprzyzwoicie!

 a jak pachnie...

 Brownie :-)

 Mus na bazie białej czekolady gotowy do podziwania.

 I jeszcze praliny pełne wdzięku i słodyczy.

Moja, choć nie przeze mnie zrobiona, faworytka.

Pokaz kuchni molekularnej. Ciekły azot.


Przepis podam później, jak trochę ochłonę J

Pewnie nigdy nie zostanę zawodowym cukiernikiem, pewnie już nigdy nie uda mi się tak perfekcyjnie zatemperować czekolady… ale od teraz widząc jakąkolwiek czekoladkę, która nie zeszła z taśmy wielkiej korporacji , choćby małą pralinkę w witrynie cukierni za rogiem, pomyślę o mistrzach z Łodzi.

Komentarze

  1. WSPANIAŁE!WYGLĄDA BOSKO CIESZĘ SIE Z TOBĄ I TEŻ CHCE:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Moment, coś napiszę, tylko obetrę klawiaturę, bo mi ślinka pociekła...
    Już.

    Dżizas...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Łosoś kiszony

W ubiegły weekend brałam udział w uroczystościach związanych z I Komunią Świętą naszej chrześnicy. Uroczystość zacna, piękna, uduchowiona. Dziecko zadowolone i odpowiednio zmotywowane. Wbrew panującej modzie uroczysty obiad odbył się w domu, tak jak drzewniej bywało. Obiad przygotowali właściwie wszyscy. Każdy coś wniósł od siebie. Nawet jeśli nie gotował w kuchni, to szykował stół. Menu było tradycyjne, ale takie jak wszyscy lubią. Przystawka: kiszony łosoś na sałacie z octem balsamico. Zupa: rosół z makaronem Danie główne: schab ze śliwką, zrazy wołowe, młoda kapusta, sałatka marchewkowa z jabłkiem, młode ziemniaczki, kluski śląskie Deser: tort, sernik, szarlotka z lodami *** Wszystko co powyżej już kiedyś gotowałam, piekłam i pichciłam. Jedynie łosoś kiszony mnie zafrapował. Mama zdradziła mi na szczęście jak go zrobiła i teraz mogę się z Wami podzielić dobrą nowiną. Bo proste to, a pyszne!! Bardzo świeży płat łososia należy oczyścić i umyć, oskrobać

Łódeczki z cykorii z serem pleśniowym, gruszką i orzechami

Każdy na pewno ma swoje TOP TEN kulinarne, spisane lub ujawniające się przy wyjątkowych okazjach. Na mojej liście bardzo wysokie miejsce zajmuje ser z niebieską pleśnią, najlepiej w duecie z gruszką lub winogronem. Kiedy za oknem pogoda nastrajająca melancholijnie, siąpi deszcz, wiatr zwiewa czapki z głów, trudno się skupić, lubię zrobić coś nie pracochłonnego, prawie dietetycznego, zawsze smakowitego -   łódeczki z cykorii serem pleśniowym z gruszką i orzechami. 2 cykorie 100 gram sera z niebieską pleśnią (typu rokpol) 1 słodka gruszka garść orzechów włoskich ocet balsamiczny Przygotowanie super proste. Na listku cykorii ułożyć pokrojone w cienkie plasterki gruszki, pokruszyć ser, dodać kilka kropel octu balsamicznego i udekorować orzechem. Nigdy nie mam dość J

O miodzie i pszczołach

Przeprowadziłam ostatnio wywiad z fantastyczną rodziną pszczelarzy Teresą i Michałem Bartkowiakami z Konarzewa. Ale było sympatycznie, choć niczego nie konsumowaliśmy i nie wąchaliśmy, wszem i wobec unosił się słodki zapach miodu. Wszak rozmawialiśmy o pszczołach i miodzie. Ale było smacznie. Wywiad ukazał się na www.pulsgminy.pl oraz w grudniowym wydaniu miesięcznika Puls Gminy. Do poczytania. *** Gmina miodem płynąca Dziś smaczny temat. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez miodu. No bo jak przygotować kutię, pierniki czy makowce bez tego tradycyjnego dodatku. W związku z tym, że Święta za pasem, zapraszam do poczytania o pszczołach i miodzie. *** Czy wiecie, że w Gminnym Kole Pszczelarzy w Dopiewie zarejestrowanych jest 20 pasiek pszczelich, w których stoi 1.081 uli. W kolejnym roku może zostać zarejestrowanych kolejne 4 pasieki. - W tym roku zbiory były lepsze niż w roku ubiegłym, ale należy pamiętać że ubiegły rok był wyjątkowy zły. – Mówi Ryszard