Przejdź do głównej zawartości

Idealny podwieczorek. Babeczki, szarlotka i wino

Wspomnienie niedzielnego podwieczorku u Magdy i Krzyśka wciąż wywołuje u  mnie uśmiech i bezwiedne mlaskanie.
Pierwszy raz odwiedzaliśmy ich w nowym domku, więc upiekłam babeczki, najsmaczniejsze ze smacznych. Do babeczek, zwanych przez niektórych muffinami, dodałam bardzo dużo magii, pozytywnej energii i serca. Przepis poniżej.
Magda przywitała nas za to wspaniałym jabłecznikiem na kruchym cieście z wyjątkową polewą z amaretto. Przepis poproszę.
Do tego raczyliśmy się wspaniałym winem Langenbach Kabinett 1999.
Wspaniałe popołudnie :-)


Babeczki z owocami z nalewki

150 g mąki pszennej
150 g otrębów żytnich
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
szczypta soli

150 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
2 jajka
110 g masła

owoce z nalewki

W dużej misce wymieszaj suche składniki. Osobno wymieszaj jajka, jogurt i roztopione masło, wlej do suchych składników i wymieszaj. Dodaj owoce z nalewki (ale nie za dużo).
Piecz na złoto około 30 min w nagrzanym do 180 st. piekarniku.

Polewę zrobiłam z białej czekolady (kuwertury) rozpuszczonej w wodnej kąpieli z odrobiną śmietany. Na wierzchu posypka czekoladowa (tak podaje producent na opakowaniu)
Smacznego.




Komentarze

  1. Gapię się od 5 minut na Twoje babeczki i żal tyłek ściska. Żyję bez pszenicy, bez masła, bez jogurtu... Pocieszam się, że jeszcze tylko troszkę. Potem pobabeczkuję na całego :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Łosoś kiszony

W ubiegły weekend brałam udział w uroczystościach związanych z I Komunią Świętą naszej chrześnicy. Uroczystość zacna, piękna, uduchowiona. Dziecko zadowolone i odpowiednio zmotywowane. Wbrew panującej modzie uroczysty obiad odbył się w domu, tak jak drzewniej bywało. Obiad przygotowali właściwie wszyscy. Każdy coś wniósł od siebie. Nawet jeśli nie gotował w kuchni, to szykował stół. Menu było tradycyjne, ale takie jak wszyscy lubią. Przystawka: kiszony łosoś na sałacie z octem balsamico. Zupa: rosół z makaronem Danie główne: schab ze śliwką, zrazy wołowe, młoda kapusta, sałatka marchewkowa z jabłkiem, młode ziemniaczki, kluski śląskie Deser: tort, sernik, szarlotka z lodami *** Wszystko co powyżej już kiedyś gotowałam, piekłam i pichciłam. Jedynie łosoś kiszony mnie zafrapował. Mama zdradziła mi na szczęście jak go zrobiła i teraz mogę się z Wami podzielić dobrą nowiną. Bo proste to, a pyszne!! Bardzo świeży płat łososia należy oczyścić i umyć, oskrobać

Łódeczki z cykorii z serem pleśniowym, gruszką i orzechami

Każdy na pewno ma swoje TOP TEN kulinarne, spisane lub ujawniające się przy wyjątkowych okazjach. Na mojej liście bardzo wysokie miejsce zajmuje ser z niebieską pleśnią, najlepiej w duecie z gruszką lub winogronem. Kiedy za oknem pogoda nastrajająca melancholijnie, siąpi deszcz, wiatr zwiewa czapki z głów, trudno się skupić, lubię zrobić coś nie pracochłonnego, prawie dietetycznego, zawsze smakowitego -   łódeczki z cykorii serem pleśniowym z gruszką i orzechami. 2 cykorie 100 gram sera z niebieską pleśnią (typu rokpol) 1 słodka gruszka garść orzechów włoskich ocet balsamiczny Przygotowanie super proste. Na listku cykorii ułożyć pokrojone w cienkie plasterki gruszki, pokruszyć ser, dodać kilka kropel octu balsamicznego i udekorować orzechem. Nigdy nie mam dość J

O miodzie i pszczołach

Przeprowadziłam ostatnio wywiad z fantastyczną rodziną pszczelarzy Teresą i Michałem Bartkowiakami z Konarzewa. Ale było sympatycznie, choć niczego nie konsumowaliśmy i nie wąchaliśmy, wszem i wobec unosił się słodki zapach miodu. Wszak rozmawialiśmy o pszczołach i miodzie. Ale było smacznie. Wywiad ukazał się na www.pulsgminy.pl oraz w grudniowym wydaniu miesięcznika Puls Gminy. Do poczytania. *** Gmina miodem płynąca Dziś smaczny temat. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez miodu. No bo jak przygotować kutię, pierniki czy makowce bez tego tradycyjnego dodatku. W związku z tym, że Święta za pasem, zapraszam do poczytania o pszczołach i miodzie. *** Czy wiecie, że w Gminnym Kole Pszczelarzy w Dopiewie zarejestrowanych jest 20 pasiek pszczelich, w których stoi 1.081 uli. W kolejnym roku może zostać zarejestrowanych kolejne 4 pasieki. - W tym roku zbiory były lepsze niż w roku ubiegłym, ale należy pamiętać że ubiegły rok był wyjątkowy zły. – Mówi Ryszard